Spilledage: 8. februar - 18. marts 2023
Spillested: Aarhus Teater, Store Scene

Gysende stemningsfuldt drama

Han blev lagt i graven i foråret 2020, men nu genopstår han!

Når grev Dracula lægger sin mund mod den blege kvindehals, skælver vi af fryd. Sådan har det været, siden Dracula-myten fik liv i Bram Stokers berømte roman fra 1897. I et væld af bøger, på film og teaterscener har den karismatiske legende suget til sig af det varme blod. Nu får du den stormfulde historie om Dracula i en storslået musikalsk forestilling, skabt af Aarhus Teater i samarbejde med Den Jyske Opera. Det bedste fra operaens og teatrets verden forenes: Skuespillere møder et stort operakor, som gennem intenst drama og berømt kormusik vil illustrere Draculas rejse gennem tiden. 

 

Spilledage og tilknyttede events

Handling

Dracula vokser op i en tid med krig, massevoldtægter og pest. Ud af rædslerne fødes han som en aristokratisk dæmon, der rejser gennem århundrer. Dracula vil beskytte sin jord og slægtens ære mod invaderende horder, og det vil han gøre med alle midler. I slutningen af 1800-tallet ser han en mulighed for at genrejse slægten Draculas storhed ved selv at foretage en invasion: Dracula vil erobre London og overtage ledelsen af det britiske imperium. Derigennem vil han skabe en ny tidsalder, hvor mennesker er slaver for vampyrer. Den nygifte advokatfrue Mina Harker er den første, der ser risikoen og forstår hans planer. Hun bliver samtidig genstand for Draculas begær. En lille gruppe mænd samler sig omkring hende for at kæmpe mod vampyren og redde civilisationen. Det er drama i stort udtræk, når skuespillerne forenes med et unikt operakor.

Hvad siger anmelderne?

tipAARHUS Musikken af komponist Marcus Aurelius Hjelmborg var dog det, som for alvor hævede forestillingen til nye højder - eller rettere dybder. I samarbejde med Den Jyske Operas kor sendes publikum ned i katakomberne gennem mach-ups af smukke hymner og requiem-messer. Det er en alvorlig og storslået forestilling, men den rummer også både humor og selvironi. Læs online
Teateranmelder Morten Buckhøj "En fryd for øjne og ører." Læs online

Forestillingsbilleder

Se flere forestillingsbilleder på Aarhus Teaters hjemmeside
Foto: Emilia Therese

Unikt samarbejde mellem Aarhus Teater og Den Jyske Opera

Vi gik i 2020 sammen med Aarhus Teater om en musikalsk storopsætning, som imidlertid blev lagt ned pga. coronakrisen. Nu realiseres det fælles værk baseret på den stormfulde historie om Dracula i en gysende smuk musikalsk forestilling på Aarhus Teaters Store Scene i februar 2023. Det bedste fra operaens og teatrets verden forenes: Skuespillere møder et stort operakor, som gennem intenst drama og berømt kormusik vil illustrere Draculas rejse gennem tiden.

Komponist og lyddesigner Marcus Aurelius Hjelmborg er gået på rov i musikhistorien og låner fra Mozart, Verdi, Händel, Fauré og andre af de store klassiske komponisters korværker og dødsmesser, der fremføres af Den Jyske Operas Kor. Det hele sættes i scene af Martin Lyngbo, som i en årrække har kreeret stærkt roste og radikale teaterforestillinger. Aarhus Teaters husscenograf, Reumert-vinderen David Gehrt skaber det storslåede rum, mens franske kostumedesigner Mathilde Grebot skaber kostumerne til forestillingen.

Den Jyske Operas Kor

Glæd dig til at opleve et stort operakor i Dracula. Læs mere om de medvirkende sangere fra Den Jyske Operas Kor i Dracula her.

Med koret i prøvesalen

Inden du skal opleve den gysende musikalske forestilling, kan du her lytte med, når Den Jyske Operas Kor øver Dies Irae.

Biografi: Bram Stoker (1847-1912)

Abraham (Bram) Stoker blev født den 8. november 1847 i Dublin, Irland. Stoker var et barn med skrantende helbred, og han tilbragte derfor meget tid i sengen, hvor hans mor efter sigende skulle have fortalt ham mange gyserhistorier, som måske har været inspiration for hans forfatterskab.

Han er især kendt for sin roman Dracula fra 1897, men bogen om den aristokratiske vampyr blev i første omgang kun en beskeden succes. Først i 1922 – da bogen blev filmatiseret med titlen Nosferatu – blev Stoker for alvor anerkendt for sit forfatterskab. Desværre døde han ti år forinden og nåede ikke selv at opleve sin roman blive udråbt som en af de helt store gyserklassikere.
Udover sit forfatterskab arbejdede Stoker som deltidsjournalist og teaterkritiker. I forbindelse med en teateranmeldelse mødte han den berømte skuespiller Henry Irving, og bekendtskabet udviklede sig til et livslangt venskab.

I 1878 overtalte skuespilleren Stoker til at arbejde for sig som manager på Lyceum-teatret i London. Samme år blev Stoker gift med skuespillerinden Florence Balcombe (1858-1937), og de fik kort tid efter sønnen Irving Noel Thornley (1879-1961). Når Stoker ikke var engageret på teatret, skrev han romaner og noveller. Udover Dracula (1897) omfatter hans forfatterskab bl.a. titler som The Snake’s Pass (1890), Shasta Shasta (1895) og noveller samlet under titlen Under the Sunset (1881).

Holdet bag
Billede af Martin Lyngbo
Martin Lyngbo Instruktør
Billede af Martin Lyngbo Martin Lyngbo

Titel
Instruktør
Engagement på Den Jyske Opera
Instruktør Dracula ('23)

Dramatikeren og sceneinstruktøren Martin Lyngbo er uddannet på Statens Teaterskole i 2003. Derudover har han bl.a. studeret teater ved Michael Chekov Studio i Aarhus og Desmond Jones School of Mime and Physical Theater i London.

Han har skrevet og/eller instrueret til Det Kongelige Teater, Aveny-T, Odense Teater, Uppsala Stadsteater, Aalborg Teater, Caféteatret, Svalegangen og Får302 samt en lang række forestillinger på Mungo Park, hvor han var teaterdirektør 2005-2017. Martin Lyngbo står bag talentudviklingsprojektet TeaterBattle og dannelsen af Mungo Park Kolding. Han har bl.a. iscenesat SKAM I og II på Aveny-T, Spillemand på en tagryg og Forårsrullen på Odense Teater, Cabaret på Rogaland Teater i Norge, Sanne the Musical i Tivolis Koncertsal og Rossinis opera Barberen i Sevilla, som han har instrueret både på Det Kongelige Teater og på The Israeli Opera i Tel Aviv.

Martin Lyngbo iscenesatte også operaen Intet på Den Kongelige Opera, der vandt en Reumert for Årets Bedste Opera i 2021 og som genopføres på den nationale opera i Oslo i 2023. Han har modtaget en lang række priser for sit arbejde.

Marcus Aurelius Hjelmborg
Marcus Aurelius Hjelmborg Komponist og lyddesigner
Marcus Aurelius Hjelmborg Marcus Aurelius Hjelmborg

Titel
Komponist og lyddesigner
Engagement på Den Jyske Opera
Komponist og lyddesigner Dracula ('23)

Marcus Aurelius Hjelmborg er uddannet cand.mag. i audiodesign og musikvidenskab ed speciale i dramaturgisk lyd og musik og har studeret komposition på Kingston University School of Music i London. Han har siden 2005 arbejdet som komponist og lyddesigner på en lang række teatre i Danmark og Sverige og skrevet musik til mere end 70 teaterforestillinger og radiodramaproduktioner, bl.a. på Det Kgl. Teater, Aarhus Teater, Odense Teater, DR Radiodrama, Malmø Stadsteater, Helsingborg Stadsteater, Aveny-T og Østre Gasværk.

David Gehrt
David Gehrt Scenograf
David Gehrt David Gehrt

Titel
Scenograf
Engagement på Den Jyske Opera
Scenograf Dracula ('23)

David Gehrt er uddannet scenograf fra Den Danske Scenekunstskole i 2016, og har i perioden 2017-2022 været fast husscenograf på Aarhus Teater. Han har bl.a. lavet scenografi til forestillingerne #Amlet, Momentet, My heartache brings all the boys to the yard, Lav Sol, 4:48 Psychosis, Untz Untz Untz, Audition og Manifest for skrøbelige autoriteter, Friheden, Biedermann og brandstifterne, Parasitterne, Pagten og Kaj Munks Ordet.

David Gehrt har vundet Årets Reumert for Bedste Scenedesign for Erasmus Montanus (2017) og var nomineret til samme pris for Ordet (2020), der vandt prisen for Bedste Forestilling.

Billede af Mathilde Grebot
Mathilde Grebot Kostumedesigner
Billede af Mathilde Grebot Mathilde Grebot

Titel
Kostumedesigner
Engagement på Den Jyske Opera
Kostumedesigner Dracula ('23) Kostumedesigner Sunset Boulevard ('22) Kostumedesigner Inkognito Royal ('21) Kostumedesigner Bortførelsen fra seraillet ('20) Kostumedesigner Michael Kohlhaas ('19)

Franske Mathilde Grebot er uddannet ved kunsthåndværkerskolen La Martiniere Diderot i Lyon. Hun har tidligere arbejdet sammen med Den Jyske Operas operachef, Philipp Kochheim, på musicals og operaer som The Sound of Music, My Fair Lady, Ragtime, Jægerbruden, Romeo og Julie og I due Foscari.

På Den Jyske Opera har Mathilde Grebot designet kostumer til Sunset Boulevard (2022), Inkognito Royal (2021), Bortførelsen fra seraillet (2020), Michael Kohlhaas (2019). Derudover Den Jyske Operas co-produktion Dracula (2023) på Aarhus Teater.

Jeppe Lawaetz
Jeppe Lawaetz Lysdesigner
Jeppe Lawaetz Jeppe Lawaetz

Titel
Lysdesigner
Engagement på Den Jyske Opera
test test ('22)

Jeppe Lawaetz er uddannet lysdesigner fra Den Danske Scenekunstskole i 2004. Han har skabt lys og video til en lang række forestillinger, der spænder over teater, dans og musical som bl.a. Shu-bi-dua the musical, Terkel i Knibe, the motherfårking musical og The Bodyguard The Musical, alle i Tivoli og på turne, Hamlet Live på Kronborg slot, Citroner i vand (Det Lille Teater) Modtager af Reumert for årets børne/ungdomsforestilling (2016). Jeppe Lawaetz har ud over lys- og videodesign også stået for scenografi på trilogien Sukker, Salt og Hvem er det der banker samt Dengang vi blev væk for Det Olske Orkester. Derudover underviser Jeppe Lawaetz i lys- og videodesign, samt forsker i immersive teknologier som f.eks. Virtual Reality i teatersammenhænge.

Billede af Lars Gaarde
Lars Gaarde Lyddesigner
Billede af Lars Gaarde Lars Gaarde

Titel
Lyddesigner

Lars Gaarde har igennem de sidste 25 år arbejdet som både freelance lyddesigner og tekniker hos Nordic Rentals, Vejle Musikteater, Fredericia Teater og for en lang række andre teatre og turnéforestillinger. 

Siden sommeren 2015 har han været fast lyddesigner på Aarhus Teater, hvor han bl.a. har stået for lyden på teaterkoncerterne Imagine og American Spirit, rockoperaen Jesus Christ Superstar og Erasmus Montanus, der modtog en Reumert som Årets Forestilling. Inden for de sidste år har han bl.a. lavet lyd på den reumertvindende musikforestilling Lyden af de skuldre vi står på, musicalen West Side Story og The Rocky Horror Show og David Bowies musical Lazarus.

Poul Emborg (foto Agnete Schlichtkrull)
Poul Emborg Korindstudering
Poul Emborg (foto Agnete Schlichtkrull) Poul Emborg

Titel
Korindstudering

Poul Emborg er uddannet dirigent og sanger fra Det Kongelige Danske Musikkonservatorium. Efter en karriere som ensemblesanger i bl.a. DR Vokalensemblet, koncentrerer han sig nu om direktion. Han er korsyngemester for Danmarks Radios Koncertkor og fast dirigent for Det Unge VokalEnsemble, et elitekor af unge sangere. Han er jævnligt gæst hos Danmarks Radios Vokalensemble og har arbejdet med Ars Nova, Theater of Voices, Den Jyske Operas Kor m.fl.

Sofia Wilkman
Sofia Wilkman Kapelmester
Sofia Wilkman Sofia Wilkman

Titel
Kapelmester

Finsk-svenske pianist Sofia Wilkman er uddannet fra Sibelius Akademiet i Finland i 2012 og debuterede som solist fra Det Kongelige Danske Musikkonservatorium. Hun har siden været en efterspurgt pianist, kammermusiker og repetitør, og har spillet koncerter flere steder i Europa og USA. Siden 2013 har Sofia Wilkman arbejdet som repetitør på Operaakademiet ved Det Kongelige Teater.

Medvirkende
DJO Kor 2019-20
Den Jyske Operas Kor Kor
DJO Kor 2019-20 Den Jyske Operas Kor

Titel
Kor
Engagement på Den Jyske Opera
Kor La Vendetta / I Pagliacci ('22) Kor Aida ('21) Kor Inkognito Royal ('21) Kor Rigoletto ('20) Kor Bortførelsen fra seraillet ('20) Kor Michael Kohlhaas ('19) Kor Eugen Onegin ('19)

Den Jyske Operas Kor består af 24 professionelle sangere. Korets primære opgave er at medvirke i Den Jyske Operas operaforestillinger i hele Danmark, men kan også opleves i sceniske operakoncerter og korkoncerter med klaverakkompagnement.

Koret samarbejder herudover med landets symfoniorkestre, heriblandt landsdelsorkestrene og andre ensembler om filharmoniske koncerter - både alene og sammen med dygtige amatørkor.

Koret har igennem mere end et årti optrådt med de traditionsrige julekoncerter Julesang & Messingklang sammen med Prinsens Musikkorps under ledelse af nogle af Danmarks dygtigste dirigenter og begejstret i tusindvis af tilhørere.

Den Jyske Operas Kor indgår i mange forskellige sammenhænge og events på den kulturelle scene i og uden for Aarhus, og korets medvirken i Opera i Rebild og Opera i Parken er blevet en fast del af sommerprogrammet.

Koret optræder også som solister i forestillinger samt i sceniske operakoncerter og koncerter med akkompagnement. Sangerne i koret optræder desuden som solister i andre sammenhænge og som formidlere af opera ved introduktioner før forestillinger, i workshops på skoler, ved sangcaféer på plejehjem og i samarbejdsprojekter.

Den Jyske Operas Kor ledes af musikchef Christopher Lichtenstein.

Jacob Madsen Kvols
Jacob Madsen Kvols Dracula
Jacob Madsen Kvols Jacob Madsen Kvols

Titel
Dracula
Anne Plauborg
Anne Plauborg Mina Harker
Anne Plauborg Anne Plauborg

Titel
Mina Harker
Billede af Tom Jensen
Tom Jensen Van Helsing
Billede af Tom Jensen Tom Jensen

Titel
Van Helsing

Tom Jensen er uddannet skuespiller ved Statens Teaterskole i 1991. I 1990'erne spillede han bl.a. på Det Kongelige Teater, inden han i en årrække blev fast tilknyttet Betty Nansen Teatret, hvor han bl.a. medvirkede i dramatiske klassikere som Wilsons The Black Rider, Büchners Woyzeck, Gorkis Sommergæster, Ibsens Hedda og Mrozeks Emigranterne.

Blandt de mange roller han siden har haft kan Dr. Doolittle i My Fair Lady på Det Kongelige Teater og Aramis i De Tre Musketerer på Østre Gasværk nævnes. Tom Jensen er blevet Reumert-nomineret for både sin rolle i Melodien der blev væk på Nørrebro Teater i 2016 og som Oldfux i Folketeatrets opsætning af Holbergs Den Stundesløse i 2014.

I 2012 medvirkede han i DR2-satiren I Hegnet og er desuden et kendt ansigt fra de danske sommerrevyer og en lang række film og tv-serier, heriblandt Klassefesten, Idealisten, Gud taler ud, Herrens Veje og Carmen Curlers. Han modtog i 2010 revyprisen Årets Dirch.

Simon Mathew
Simon Mathew Jonathan Harker
Simon Mathew Simon Mathew

Titel
Jonathan Harker
Christian Hetland
Christian Hetland Dr. Jack Seward
Christian Hetland Christian Hetland

Titel
Dr. Jack Seward
Carla Eleonora Feigenborg
Carla Eleonora Feigenberg Lucy Westenra MV.
Carla Eleonora Feigenborg Carla Eleonora Feigenberg

Titel
Lucy Westenra MV.
Emil Busk Jensen
Emil Busk Jensen Lord Arthur Holmwood
Emil Busk Jensen Emil Busk Jensen

Titel
Lord Arthur Holmwood
Kjartan Hansen
Kjartan Hansen Quincy Morris
Kjartan Hansen Kjartan Hansen

Titel
Quincy Morris
Anders Baggesen
Anders Baggesen R. M. Renfield
Anders Baggesen Anders Baggesen

Titel
R. M. Renfield
Fakta

Co-produktion mellem Aarhus Teater og Den Jyske Opera

Spilleperiode: 8. februar - 18. marts 2023
Spillested: Aarhus Teater, Store Scene

Billetinfo

Billetsalg er i gang via Aarhus Teater.

Pris 220 - 490 kr.

 

 

Sæsonbog 2022-23

Den Jyske Operas sæsonbog er et trykt program om alle forestillingerne i sæson 2022-23. Bogen er gratis og kan hentes i Musikhuset Aarhus og på landets spillesteder i forbindelse med Den Jyske Operas turnéer. Man kan desuden læse sæsonbogen online her.

Bogen indeholder 100 sider med inspirationsartikler, portrætter, interviews og baggrundsartikler, der udfolder sæsonens operaoplevelser.

Store oplevelser