Spilledage: 4.-8. februar 2017
Spillested: Musikhuset Aarhus
Billetsalget er ikke åbent

Intet

Intet er historien om en ung drengs mislykkede forsøg på at finde mening i selve eksistensen og om de katastrofale anstrengelser hans klassekammerater gør for at overbevise ham om, at han ikke bør give afkald på livet. 

Spilledage og tilknyttede events
4. februar kl. 19:30 Musikhuset Aarhus Køb billet
5. februar kl. 15:00 Musikhuset Aarhus Køb billet
8. februar kl. 19:30 Musikhuset Aarhus Køb billet

JANNE TELLERS UNGDOMSROMAN "INTET" SOM OPERA

Som en del af Aarhus Europæisk Kulturhovedstad 2017 præsenterer Den Jyske Opera den danske operapremiere på Janne Tellers prisbelønnede, danske ungdomsroman Intet. 

Handlingen
Intet er historien om en ung drengs mislykkede forsøg på at finde mening i selve eksistensen og om de katastrofale anstrengelser hans klassekammerater gør for at overbevise ham om, at han ikke bør give afkald på livet. 

Unge talenter på scenen
Når forestillingen opføres på Den Jyske Opera i 2017 er det udover solisterne med 60 unge sang- og orkestertalenter fra Den Jyske Operas talenthold TalentU og Det Jyske Musikkonservatorium. Operaen er komponeret af David Bruce.

Værket er bestilt i et samarbejde mellem Glyndebourne og Royal Opera House, Covent Garden.

Kom tættere på forestillingen
Vil du gerne vide mere om historien, karaktererne, komponisten m.m. så klik her


ANMELDELSER

"Forestillingen har fra første færd en forbløffende intensitet og sammenhængskraft og er en stor triumf for Den Jyske Opera og dens talentudvikling." Kristeligt Dagblad.

Århus Stiftstidende
Kristeligt Dagblad
 Politiken


Video arkiv

This links to https://www.youtube.com/watch?v=zmZ6q3bcGLI
This links to https://www.youtube.com/watch?v=gCs2R_GFrm0
This links to https://www.youtube.com/watch?v=KougN0IeDxA

BILLEDGALLERI

Fotograf Kåre Viemose. 'Intet', Den Jyske Opera 2017

 

Se flere billeder


GRATIS INTRODUKTIONER

45 minutter før hver forestilling tilbyder vi gratis introduktioner til alle interesserede i Musikhuset Aarhus. Her kan du høre mere om musikken, handlingen, sangere m.m.

Når du ankommer kan du orientere dig på Musikhusets informationsskærme om, hvor introduktionerne foregår.

Tidspunkter for introduktioner
4. februar kl. 18.45
5. februar kl. 14.15
8. februar kl. 18.45


SAMARBEJDE MED EUROPÆISK KULTURHOVEDSTAD AARHUS 2017

"Det er fantastisk, når vi med kunst som INTET både kan beskrive nogle af ungdomslivets svære sider og samtidig være en del af en konkret løsning af nogle af udfordringerne. Det gør vi, når vi i INTET har 60 unge sangtalenter på scenen fra Den Jyske Operas TalentU og Det Jyske Musikkonservatorium og unge musikere fra Det Jyske Musikkonservatorium side om side med Aarhus Symfoniorkester,” siger Rebecca Matthews, administrerende direktør i Europæisk Kulturhovedstad Aarhus 2017."
Rebecca Matthews, administrerende direktør for Europæisk Kulturhovedstad Aarhus 2017

”Baseret på den danske forfatter Janne Tellers prisbelønnede ungdomsbog INTET, bliver Den Jyske Operas bidrag til Aarhus 2017 et banebrydende værk fuld af intensitet, eksistentielle spørgsmål og betagende mod. Tellers fantastiske historie om et barn, der søger efter meningen med tilværelsen, er både gribende og krævende. Dette dristige nye værk er et godt eksempel på det høje ambitionsniveau, vi forventer af vores kunstneriske partnere i et år, hvor vi udvider og udbreder vores kulturelle horisont til resten af verden. Jeg forventer, at dette originale og modige værk vil blive mejslet ind i vores bevidsthed og bliver en del af operascenerne mange år frem. Aarhus Europæisk Kulturhovedstad 2017 er stolte af at have støttet projektets udvikling og tilblivelse.” 
Juliana Engberg, programdirektør for Europæisk Kulturhovedstad Aarhus 2017


OM JANNE TELLERS BOG INTET

I 2008 modtog Intet Le Prix Libbylit for bedste roman for børn på fransk, og i USA er romanen blevet tildelt den prestigefyldte Michael L. Printz Honor Book Award. 

Du har mulighed for at købe bogen i Musikhuset før forestillingerne den 4., 5. og 8 februar. Du kan også bestille bogen online her


OM KOMPONIST DAVID BRUCE

Kammeroperaen The Firework Maker's Daughter (baseret på ungdomsroman af Philip Pullman) turnerede i Storbritannien og New York i 2013 og blev nomineret til både the British Composer Awards og the 2014 Olivier Awards for Best New Opera Production. 

"What I particularly admire in the book is that the whole question of 'Meaning' - whether there is any, and if so, what it is - is left completely unanswered - it is left to the reader to make up their own mind. Is Pierre actually correct - an uncomfortable but possible interpretation, particularly since the actions of the rest of the class are, by the end of the story, clearly misguided to say the least. Or is there a third option somewhere in between - or a fourth or a fifth? I knew from my experience with Has it Happened Yet? that in such ambiguities music could usefully flourish, saying so much more than words could ever say, and allowing thoughts, emotions and ideas to blossom in the mind of the listener", skriver David Bruce på sin blog http://www.davidbruce.net/blog/post445.asp


HANDLINGSREFERAT

1. akt

7.d vender – lettere modvillige – tilbage til skolen efter sommerferien. Alle har nydt ferien og fortæller om den. Men én dreng, Pierre, gør noget helt andet: Han standser op, erklærer, at intet betyder noget – og går sin vej.
Udenfor klatrer han op i et blommetræ, hvor han vil sidde og gøre intet andet end at spise blommer. For han synes, at intet er værd at gøre, sige, tænke eller vide.
De andre i klassen forsøger at få ham ned fra træet. Johan spiller en sang, som handler om, hvor meget kærligheden giver mening . Men Pierre kaster bare blommer på dem alle.
Da får Agnes idéen at samle en stor dynge mening, hvori de alle kan lægge noget, som betyder noget særligt for dem og derefter sætte ild til bunken. Det vil få alle til at græde og bevise, at Pierre tager fejl.
I et gammelt savværk samler de unge deres ofringer: Gamle tegneserier, aflagte dukker, fine sandaler og andre særlige ting lægges i dyngen af mening. Men Pierre siger om dyngen, at den er ligegyldig,  hvis de virkelig vil brænde den. Rigtigt meningsfulde er kun ofringer af meget højt elskede ting, som andre har foreslået.
Ursula foreslår, at de på skift nominerer hinanden til at ofre noget. Alle, uden undtagelse og uden undskyldninger, skal være med.
Otto må ofre sin cap, Laura sit armbånd, Hans sine solbriller og Agnes meget modvilligt sin fletning. Langsomt begynder ofringerne at ændre karakter. Intet offer er længere helligt, og Ursula må hente noget på kirkegården.

2. akt

Midt om natten på kirkegården henter Ursula med klassen som følge sin døde hund, mens Karl, som er meget troende, må ofre kirkens krucifiks. 
Pierre er stadig ikke berørt af kammeraternes ofringer, og da Agnes forsøger at vise ham mening i livet ved at betro ham, at hun måske er en lille smule forelsket i ham, griner han af hende og siger, at forelskelse blot er en kemisk reaktion.
Johan nominerer Ursula til at gøre det sidste, hun tør – og det gør hun sammen med Johan bag savværket.
Da de kommer tilbage, er det Johans tur til at ofre. Han tror, han må ofre sin guitar, men må erkende, at de andre ønsker sig noget endnu værre af ham.
Agnes græder, og hendes tårer får Pierre ned fra træet og ud til dyngen af mening i savværket. Men endnu engang ler Pierre af de andres ofringer, som måske nok er smukke men INTET betyder. Og han klatrer  op på dyngen og bliver en del af INTET.Opførelsen af den nyskrevne opera Intet sker i samarbejde med Aarhus 2017.

Se hjemmesiden for Aarhus2017 her.

Fakta

Ny opera i 2 akter
Baseret på Janne Tellers prisbelønnede ungdomsroman Intet
Synges på dansk med danske overtekster

Musik
David Bruce

Librettist (tekst) 
Glyn Maxwell

Uropførelse
25. februar 2016 i Glyndebourne, Storbritannien

Varighed 
Ca. 2 timer og 15 minutter:
1. akt 1 time 10 minutter
Pause 20 minutter
2. akt 45 minutter

Introduktion 
45 min. før hver forestilling

Målgruppe 
For familier med børn fra 12 år

Billedgalleri
klik her

Køb billet

Alm. løssalg til følgende forestillinger i Musikhuset Aarhus
4. februar 2017 kl. 19.30 
5. februar 2017 kl. 15.00
8. februar 2017 kl. 19.30

Billet fra kr. 295,- Unge under 25 år kr. 150,-

Køb billet i Musikhuset Aarhus tlf. 89 40 40 40 
>> Køb online

2plus rabat
Få 50 kr. i rabat pr. billet ved køb af mere end én forestilling i Musikhuset Aarhus
>> Køb billet
 
Skoleforestilling
7. februar 2017 / Udsolgt

Sequence contains no elements