Weinbergs gribende opera om holocaust, Passageren, er Reumertnomineret i kategorien "Årets Opera" og har fået prisen "Årets Forestilling" 2018.
Weinbergs gribende opera om holocaust, Passageren, er Reumertnomineret i kategorien "Årets Opera" og har fået prisen "Årets Forestilling" 2018.
Passageren fik tidligere på året publikumsprisen "Årets Forestilling 2018". Juryens motivation (uddrag): “Den Jyske Operas nye operachef Philipp Kochheim, som selv har iscenesat, ser det som én af sine vigtigste opgaver at udfordre opfattelsen af opera og også spille andet end de gænge 60 gengangere. Han har truffet et overraskende og sikkert valg med Passageren. Et dramatisk og filosofisk påtrængende emne sat i moderne effektfuld og inddragende musik af Mieczysław Weinberg.”
Læs mere om prisen hos Performing Arts Platform: http://theplatform.dk/da/aarets-forestilling-2018/
En sand historie om skyld og had
Mieczyslaw Weinbergs opera Passageren fik sin uropførelse i 2010 – mere end fyrre år efter at den var blevet komponeret – og nu bliver den kaldt ét af det 20. århundredes mesterværker. Siden uropførelsen er operaen blevet opført bl.a. i London, New York og Frankfurt for et både entusiastisk og dybt berørt publikum. Efter hele Weinbergs familie blev myrdet under holocaust, ønskede han at skrive et værk, som omhandlede krigens gru og samtidig viste hans stærke tro på, at friheden, retfærdigheden og menneskeligheden vil sejre til sidst. Weinberg fandt sit perfekte operaemne i Zofia Posmysz’ selvbiografiske roman, der skildrer hendes oplevelser som fange i Auschwitz.
I 1960 krydser et midaldrende ægtepar Atlanterhavet ombord på et skib. Walter, som er diplomat, har fået en ny stilling i Sydamerika. Ombord møder hans kone, Lisa, en mystisk passager, som minder hende om én, hun kendte under krigen. Overvældet af dette møde indrømmer hun overfor sin mand, at hun var fangevogter i koncentrationslejren Auschwitz. Hun tror, at den passager, som hun har mødt, er Marta, en fange fra Auschwitz. Lisa bliver dermed konfronteret med fortrængte dele af sit liv og bliver tvunget til at stå ansigt til ansigt med sandheden. Hendes forfærdelige fortid trænger sig på og afslører hendes livs løgne: Auschwitz vender tilbage. Walter må erfare, at hans kone, Lisa, har holdt Marta som en slags slave, mens hun tillod, at Martas kæreste, Tadeusz, blev slået ihjel for øjnene af hende. Jo dybere Lisa dykker ned i sin fortid, desto mere bliver hun spundet ind i et net af modsigelser, indtil hun til sidst endelig direkte konfronterer den mystiske passager...
Læs mere om Passageren side 10-25 i programbogen online på: https://issuu.com/denjyskeopera/docs/season2018-19
Studiemateriale
I anledning af opførelsen af Passageren har Den Jyske Opera udarbejdet studiemateriale, som fokuserer på holocaust. Materialet er målrettet gymnasieelever, men kan bruges af alle interesserede. Materialet er udarbejdet i samarbejde af lærere fra Favrskov Gymnasium.
Se studiemateriale
Udstilling om Zofia Posmysz' liv
3.-28. august, Musikhuset Aarhus
Zofia Posmysz var fange i Auschwitz 1942-45. Efter krigen blev hun forfatter og skrev bl.a. Passageren, som operaen Passageren er baseret på.
Udstillingen præsenteres i samarbejde med MOCAK (Museum of Contemporary Art in Krakow) og Musikhuset Aarhus
Se billedgalleri fra udstillingen
Udstilling om Zofia Posmysz' litteratur
3.-28. august, Kvindemuseet Aarhus
Operaen Passageren er baseret bogen Passageren, som bygger på forfatteren Zofia Posmysz oplevelser som fange i Auschwitz
Udstillingen præsenteres i samarbejde med MOCAK (Museum of Contemporary Art in Krakow) og Kvindemuseet Aarhus
Se billedgalleri fra udstillingen
Generalprøve for unge
20. august kl. 12.00-15.00, Musikhuset Aarhus
Kun adgang for unge under 25 år og studerende. Billetpris kr. 60. Billetkøb ved personlig henvendelse i Musikhuset Aarhus. Introduktion kl. 11.15.
Introduktioner
Før hver forestillinger er der gratis introduktioner
1 time før forestillingen - lang introduktion
20 minutter før forestillingen - kort introduktion
Passageren fik først sin verdenspremiere i 2010, men er siden blevet opført i i Bregenz, Warszawa, London, Houston, New York, Chicago, Detroit, Frankfurt, Miami, Ekaterinburg, Moskva, Dresden. Find materiale om Passageren på youtube med introduktioner og smagsprøver på musikken fra disse operahuse rundt i verden via Google/YouTube eller lån/køb DVD indspilninger.
Hvis du er interesseret i at høre mere musik af Weinberg, får du her tre tip af operachef Philipp Kochheim, som du selv kan google videre på.
Operachef Philipp Kochheim har valgt Passageren som sin første forestilling på Den Jyske Opera og instruerer selv denne forestilling.
Læs mere om Philipp Kochheim i programbogen side 20.
Se hele billedgalleriet fra Passageren. Klik her
Foto Kåre Viemose for Den Jyske Opera.
Philipp Kochheim er født og opvokset i Hamborg, nu bosat i Aarhus. Han har studeret kunsthistorie, teatervidenskab, økonomi og litteratur på universitetet i München. Han har været operachef på Staatstheater Braunschweig fra 2013-2017. Philipp Kochheim er som instruktør kendt for at blande nyt med gammelt og finde glemte eller oversete værker frem blandt operaer, skuespil og musicals. Han har modtaget en af de vigtigste tyske teaterpriser, Dr. Otto-Kasten-Preis, for Così fan tutte (2003), Götz-Friedrich-Preis for Wagners Tannhäuser (2004), Rolf Mares Preis Hamburg for den ukendte Lauter Verrückte af Simon Mayr (2013) og Osterreichischer Musiktheaterpreis (2019) for sin opsætning af musicalen Ragtime.
Philipp Kochheim har været operachef på Den Jyske Opera siden maj 2017. Her har han har instrueret Passageren (2018), María de Buenos Aires (2019), Michael Kohlhaas (2019), Bortførelsen fra seraillet (2020), Greven af Luxembourg (2022), Sunset Boulevard (2022) og La Vendetta / I Pagliacci (2022). Derudover har han skrevet og instrueret I går og i morgen (2020) og Inkognito Royal (2021).
På Den Jyske Opera står han bl.a. bag Den Danske Serie, der udforsker dansk musikhistories rigdom med nye, gamle og glemte operaperler.
Christopher Lichtenstein har været musikchef på Den Jyske Opera siden september 2020 og er bosat i Aarhus med sin familie. På Den Jyske Opera har han dirigeret Passageren (2018), Rigoletto (2020), Inkognito Royal (2021), Aida (2021), Greven af Luxembourg (2022), La Vendetta / I Pagliacci (2022) og i foråret 2023 Tryllefløjten.
Christopher Lichtenstein er uddannet ved Hochschule für Musik i Würzburg. Han fik sin debut som dirigent i 2014 med Elskovsdrikken på Staatstheater Braunschweig, som han efterfølgende var fast tilknyttet som 1. kapelmester. Christopher Lichtenstein blev tildelt en pris til unge kunstnere på Staatstheater Braunschweig i 2013 og modtog Bayreuth-legatet det samme år. Ud over sit arbejde med klassiske operaer og operetter (Tosca, Rigoletto m.fl.) har Christopher Lichtenstein været engageret til flere urpremierer.
Siden 2001 har Anja Jungheinrich arbejdet freelance som scenograf og kostumedesigner indenfor skuespil og opera ved teatre og operahuse i Tyskland, Schweiz, Østrig og Luxembourg. Siden 2001, hvor de lavede Mona Lisa og Spøgelsessonaten sammen i Heidelberg, har hun haft et tæt samarbejde med Philipp Kochheim, og deres første fælles produktion på Den Jyske Opera var Passageren i 2018.
Lysdesigner Frank Kaster er uddannet ved München Technical University og har siden da arbejdet som lysdesigner og scenograf på flere teatre i Tyskland og var fra
2001-2009 teknisk chef på Schauspiel Frankfurt. Siden 2010 har han været leder af lysafdelingen for Staatstheater Braunschweig med produktioner som Miss Sara Sampson
og Tristan og Isolde. Passageren er Frank Kasters første engagement på Den Jyske Opera.
Mezzosopran
Nationalitet: Tysk
Uddannelse: Hochschule für Musik und Theater München
Udvalg af tidligere roller: Lisa i Passageren, Hans Hans og Grethe, Amneris Aida
Sopran
Nationalitet: Ukranisk-amerikansk
Uddannelse: Opern Akademie Augsburg, Tyskland
Udvalg af tidligere roller: Mimi (La bohème), Marta (Passageren), Kleopatra (Kleopatra)
Tenor
Nationalitet: Tysk
Uddannelse: Ludwig-Maximilian University, München/Tyskland
Udvalg af tidligere roller:
MacDuff Macbeth
Idomeneo Idomeneo
Lenski Eugene Onegin
Baryton
Nationalitet: Norsk
Uddannelse: Operaakademiet, København / Guildhall School of Music & Drama, London
Udvalg af tidligere roller: Henrik (Maskarade), Onegin (Eugen Onegin), Figaro (Barberen i Sevilla)
Sopran
Nationalitet: Tysk
Uddannelse: Academy of Music and Performing Arts, Stuttgart/Tyskland
Udvalg af tidligere roller:
Senta Den Flyvende Hollænder
Irene Rienzi
Elettra Idomeneo
Mezzo-sopran
Nationalitet: Dansk
Uddannelse: Det Kongelige Operaakademi, København/Danmark
Udvalg af tidligere roller:
Ursula Intet
Tisbe Askepot
Maddalena Rigoletto
Johanne Højlund er uddannet i København og har på Operaakademiet bl.a. sunget Dinah i Trouble in Tahiti, Cornelia i Giulio Cesare og Olga i Eugene Onegin. Dertil kommer Kate Pinkerton i Madama Butterfly på Det Kongelige Teater, Maddalena i Rigoletto på Schlossoper Haldenstein og hovedrollen Lucy i Er Gud hjemme? på Operaen i Midten. Johanne havde sin debut på Den Jyske Opera i 2016, hvor hun sang rollen som Tisbe i Askepot.
Mezzo-sopran
Nationalitet: Dansk
Uddannelse: The Guildhall School of Music and Drama, Det Kongelige Danske Musikkonservatorium, The National Opera Studio, London/England
Udvalg af tidligere roller:
Suzuki Madama Butterfly
Octavian Rosenkavaleren
Orlofsky Flagermusen
Sopran
Nationalitet: Rumænsk
Uddannelse: Universitatea Naţională de Muzică, Bukarest
Udvalg af tidligere roller: Frasquita (Carmen), Susanna (Figaros bryllup), Mimi (La bohème)
Mezzosopran/Alt
Nationalitet: Dansk
Uddannelse: Det Jyske Musikkonservatorium, Aarhus
Udvalg af tidligere roller: Filipjevna (Eugen Onegin), Kabanicha (Katja Kabanova), Marcellina (Figaros Bryllup)
Fast medlem af Den Jyske Operas Kor
Mezzosopran
Nationalitet: Dansk
Uddannelse: Det Jyske Musikkonservatorium, Aarhus
Udvalg af tidligere roller: Flora (La Traviata), solist (I går og i morgen), Juliette Vermont (Greven af Luxembourg)
Fast medlem af Den Jyske Operas Kor
Sopran
Nationalitet: Dansk
Uddannelse: Det Jyske Musikkonservatorium, Aarhus
Udvalg af tidligere roller: Berta (Barberen i Sevilla), Den gamle dame (Passageren), solist (I går og i morgen)
Fast medlem af Den Jyske Operas Kor
Baryton
Nationalitet: Dansk
Uddannelse: Musikhochschule Lübeck / Syddansk Musikkonservatorium, Odense
Udvalg af tidligere roller: Le Dancaïro (Carmen), Zaretskij (Eugen Onegin), Marquis d’Obigny (La Traviata)
Fast medlem af Den Jyske Operas Kor
Baryton
Nationalitet: Dansk
Uddannelse: Det Kongelige Danske Musikkonservatorium
Udvalg af tidligere roller: Colline La bohème, Sepa Kleopatra, Masetto Don Juan
Fast medlem af Den Jyske Operas Kor.
Tenor
Nationalitet: Tysk
Udvalg af tidligere roller:
3. SS-mand Passageren (2016-17)
1. præst Tryllefløjten (2017-18)
Jack O'Brian Aufstieg und Fall der Stadt Mahagonny (2018-19)
Har sunget på Schleswig-Holstein Music Festival, Festival de la Chaise-Dieu (Frankrig) og Eilat Chamber Music Festival (Israel).
Sopran
Nationalitet: Dansk
Uddannelse: Det Jyske Musikkonservatorium
Udvalg af tidligere roller: Butterfly (Madama Butterfly), Musetta (La bohéme), Marcellina (Figaros Bryllup)
Fast medlem af Den Jyske Operas Kor
Mezzosopran
Nationalitet: Dansk
Uddannelse: Det Jyske Musikkonservatorium
Udvalg af tidligere roller: Trille (Hug en hæl og klip en tå), Feklusa (Katja Kabanova), Barbarina (Figaros bryllup)
Fast medlem af Den Jyske Operas Kor
Baryton
Nationalitet: Dansk
Uddannelse: Det Jyske Musikkonservatorium, Aarhus
Udvalg af tidligere roller: Alcindoro (La bohème), Le Dancaïro (Carmen), Fyrst Basil Basilowitsch (Greven af Luxembourg)
Fast medlem af Den Jyske Operas Kor
Bas
Nationalitet: Dansk
Uddannelse: Nordjysk Musikkonservatorium, Aalborg
Udvalg af tidligere roller: Sarastro (Tryllefløjten), Kaspar (Jægerbruden), Gremin (Eugen Onegin)
Fast medlem af Den Jyske Operas Kor
TalentU er Den Jyske Operas talentudviklingsprogram for unge mellem 16 og 22 år. Programmet er for alle unge med interesse og talent for musikdramatik. Hos TalentU tilbydes de unge en helt særlig vekselvirkning mellem praktisk træning og medvirken i operaforestillinger i forskellige formater. Fælles for produktionerne er, at TalentU hver gang samarbejder med og udvikles, understøttes og udfordres af professionelle scenekunstnere. Træningen består i sang, drama, kor, kropsligt arbejde og improvisation.
Den Jyske Operas Kor består af 24 professionelle sangere. Korets primære opgave er at medvirke i Den Jyske Operas operaforestillinger i hele Danmark, men kan også opleves i sceniske operakoncerter og korkoncerter med klaverakkompagnement.
Koret samarbejder herudover med landets symfoniorkestre, heriblandt landsdelsorkestrene og andre ensembler om filharmoniske koncerter - både alene og sammen med dygtige amatørkor.
Koret har igennem mere end et årti optrådt med de traditionsrige julekoncerter Julesang & Messingklang sammen med Prinsens Musikkorps under ledelse af nogle af Danmarks dygtigste dirigenter og begejstret i tusindvis af tilhørere.
Den Jyske Operas Kor indgår i mange forskellige sammenhænge og events på den kulturelle scene i og uden for Aarhus, og korets medvirken i Opera i Rebild og Opera i Parken er blevet en fast del af sommerprogrammet.
Koret optræder også som solister i forestillinger samt i sceniske operakoncerter og koncerter med akkompagnement. Sangerne i koret optræder desuden som solister i andre sammenhænge og som formidlere af opera ved introduktioner før forestillinger, i workshops på skoler, ved sangcaféer på plejehjem og i samarbejdsprojekter.
Den Jyske Operas Kor ledes af musikchef Christopher Lichtenstein.
Drevet af rå symfonisk kernekraft og mere end 80 års erfaring med at tegne byens lyd står Aarhus Symfoniorkester som et musikalsk vartegn for hele den midtjyske landsdel. Hver uge byder orkestret på nye store oplevelser – for det klassiske publikum, for familier, for skolebørn eller for filmelskere. Med base i Musikhuset Aarhus har Den Jyske Opera og Aarhus Symfoniorkester et tæt samarbejde om opera, koncerter og ambitiøse projekter med stjerner fra ind- og udland.
Passageren (Mieczyslaw Weinberg)
Premiere: 22.-28. august i Musikhuset Aarhus. Den Jyske Operas Kor og solister. Aarhus Symfoniorkester.
12. juni 2018 Download pressemeddelelse (generelt om Passageren)
juli/august 2018 Download pressemeddelelse (om udstilling om Zofia Posmysz, forfatter og overlevende fra Auschwitz, hvis selvbiografi Passageren er baseret på)
2. august 2018 Download pressemeddelelse om unge på scenen og på tilskuerpladserne
Læs mere på hjemmesiden om Passageren
Download grafik:
Ikon kvadrat med titel
Ikon bredformat med titel
Ikon uden titel
Kun titel
Augustinus Fonden
Beckett-Fonden
Knud Højgaards Fond
Oticon Fonden
The Adam Mickiewicz Institute, Polska Music
Vilhelm Kiers Fond
Aage og Johanne Louis-Hansens Fond
Støtte til TalentU:
Fonden Aarhus 2017
Det Obelske Familiefond
Statens Kunstfond
Støtte til udstilling om Zofia Posmysz:
NRW KULTURsekretariat
Aage og Ulla Filtenborgs Fond af 8. november
Fonden Aarhus 2017
Udstillingspartnere:
Kvindemuseet Aarhus
MOCAK Museum of Contemporary Art in Krakow
Musikhuset Aarhus
Sequence contains no elements